DAZA HOUSE
Vivienda unifamiliar en Porcuna (Jaén)
More info

Year of construction: 2018

Year of project: 2016

State: Built

Location: Calle Coronel Aguilera, 26. Porcuna (Jaén).

Promoter: Privado

Architect: Pablo M. Millán Millán

Contributors: Javier Serrano Terrones (Technical Architect); Javier Bengoa Díaz (Engineering); Ildefonso Martínez Sierra (Archaeologist); Javier Callejas Sevilla (Photographer)

Builder: José Morente Romero

The house is located in a context between party walls, in the consolidated historic city. The environment of the dividing walls blurs a complex line that forces the house to turn on itself, ignoring the peripheral material reality. Deny the outside to make a new world in its

inside. The complexity of this context is accentuated when part of the dwelling is an embellishment of the neighboring dwelling, thus causing part of one property to overlap the other.

The proximity of the building to the castle of the city conditions the project by the application of strict urban planning regulations based on liminal and aesthetic criteria.

In a Roman city there is no need to rethink typologies, they have to be rediscovered in existing architectures. The project is based on the distribution of the classic Roman house: atrium, impluvium, semi-public rooms, patio and private rooms. This sequence that alternates full and empty allows private rooms to be turned into an interior that wants to be a negation of everything that surrounds this house.

The main objective at all times has been the search for light. This material is achieved by opening ourselves to the sky and giving up making a closed volume. All the interiors are white and clean, so the light takes care of doing the rest.

The city in which the house is located is rich in stone quarries, stone that has to be the protagonist in the entire work, from the skirting board to the floors.